Cum dinţii de lapte mai pot sta pe arcadele adulţilor?! Te regăsești într-o astfel de situație? Citește mai departe
Majoritatea oamenilor îşi pierd dinţii de lapte până la vârsta de 12 ani, însă sunt şi cazuri în care adulţii mai rămân cu cel puţin un dinte de lapte. Deşi în multe cazuri aceştia sunt inofensivi, pot cauza unele probleme dentare, cum ar fi alinierea incorectă a dinților permanenți, dificultăți de masticație sau creșterea riscului de carii. De aceea, este esenţial să monitorizăm periodic dinţii de lapte pentru a preveni eventualele complicaţii şi pentru a asigura o sănătate orală optimă.
De ce nu au căzut dinţii de lapte?
Dinţii de lapte au aceeaşi formă ca dinţii permanenţi, însă sunt de dimensiuni mai mici şi au rădăcinile mai scurte. Aceştia pot rămâne pe arcadele adulţilor din varii motive.
Unul dintre ele este lipsa dinţilor permanenţi. Această problemă este numită agenesie dentară şi apare frecvent la nivelul incisivilor laterali superiori sau al premolarilor. Atunci când dinţii permanenţi sunt gata să erupă, dinţii de lapte sunt împinşi în exterior, însă dacă din cauza unor anomalii genetice, dinţii permanenţi lipsesc, iar dinţii de lapte rămân pe arcade.
O altă cauză este blocarea erupţiei dinţilor permanenţi. Atunci când dinţii permanenţi trebuie să erupă şi nu au suficient spaţiu, dinţii de lapte nu sunt împinşi afară şi în acest fel ei rămân pe arcade.
Dacă pacienţii au suferit în copilărie traumatisme sau infecţii precum abcese, paradontita netratată, osteomielita maxilarului, mugurii dinţilor permanenţi pot fi afectaţi, ceea ce poate împiedica erupţia acestora, determinând dezvoltarea unor malformaţii, formarea unor dinţi permanenţi fragili sau poziţionaţi incorect pe arcadă.
În unele cazuri, rădăcina dintelui de lapte se poate lipi de osul maxilarului, împiedicând resorbția normală a rădăcinii. Fără resorbție, dintele de lapte nu poate fi înlocuit de cel permanent.
Factorii genetici sau anumite probleme ortodontice pot cauza persistenţa dinţilor de lapte.
Cum afectează dinţii de lapte sănătatea orală?
Dinții de lapte nu sunt la fel de puternici ca dinții permanenți, deoarece smalțul lor este mai subțire. Acest lucru îi face mai puțin rezistenți la presiunea produsă în timpul masticației, ceea ce poate duce la probleme de digestie sau uzura prematură a acestora.
De asemenea, dinţii de lapte sunt mai predispuşi la carii, afectând sănătatea cavităţii orale.
Dinţii de lapte pot avea un aspect mai puţin plăcut, deoarece sunt mai mici ca dinţii permanenţi, ceea ce poate crea goluri sau disproporţii în cadrul zâmbetului.
Dinţii de lapte la adulţi: opţiuni de tratament
În primul rând este nevoie să monitorizăm starea de sănătate a dinţilor de lapte prin intermediul controalelor periodice la medicul stomatolog şi a radiografiilor. Astfel putem preveni eventualele probleme sau complicaţii.
În cazul în care dinţii de lapte provoacă probleme dentare, aceştia pot fi scoţi şi înlocuiţi cu implanturi dentare. Protezele parțiale reprezintă, de asemenea, o soluție frecvent utilizată în cazurile în care există un număr semnificativ de dinți lipsă sau când sănătatea țesuturilor bucale nu permite alte opțiuni, cum ar fi implanturile dentare.
Coroanele dentare pot fi utilizate pentru a îmbunătăţii aspectul dinţilor de lapte, obţinând un zâmbet frumos şi uniform.
Povestea unui zâmbet perfect: Cum am corectat un canin de lapte în mai puțin de 10 luni
Vă vom povesti despre un caz tratat la clinica noastră, pacientul Dr. Andreea Pădure. O poveste de succes în doar 10 luni!
Unul dintre pacienții noștri avea un canin de lapte încă prezent pe arcadă, în timp ce caninul definitiv era ascuns în spatele acestuia. Pe lângă această provocare, la arcada inferioară existau spații interdentare care necesitau corectare.
Am ales tratamentul cu gutiere, pentru că pacientul nu putea veni lunar la controale. Iar rezultatul?
În mai puțin de 10 luni, caninul s-a poziționat aproape perfect pe arcadă!
Durata totală a tratamentului este de aproximativ 1 an, dar progresul este deja impresionant!
Vezi video-ul întreg cu explicațiile dr. Pădure
Dacă vă confruntaţi cu dinţi de lapte sau alte probleme stomatologice, vă invităm să programaţi o vizită la clinica noastră Cris Smile Studio – 2 locații în București, sectorul 5 – pentru o evaluare şi sfaturi personalizate privind sănătătea dentară generală.
Echipa noastră de medici stomatologi vă stă la dispoziţie pentru crearea unui plan personalizat de îngrijire dentară, adaptat nevoilor dumneavoastră.
Dr. Cristina Munteanu
Medic Coordonator