🎉 Descoperă ofertele lunii Aprilie! 🎉

De ce parodontoza creează mirosuri neplăcute ale respiraţiei?! Bacterii şi gingii inflamate

Mirosuri neplăcute ale respiraţiei

Întâlnim frecvent la noi la cabinet pacienţi care se confruntă cu respiraţie urât mirositoare, dar nu realizează că aceasta poate fi un simptom al unei afecțiuni parodontale. Paradontoza este o boală gingivală foarte silențioasă ce afectează oameni de toate vârstele, nu doar persoanele în vârstă.

În acest articol o să vorbim despre semnele care indică existenţa acestei afecţiuni, cum o putem preveni şi ce tip de tratament este cel mai eficient în funcţie de stadiul acesteia.  

Ce este paradontoza?

Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boala parodontală este o infecție a țesuturilor de susținere ale dinților: gingiile, ligamentele parodontale și osul maxilar.  Cauza principală este placa bacteriană care se acumulează pe dinți și sub gingii, ducând la formarea tartrului.

Netratată la timp, paradontoza poate duce la retragerea gingiilor, mobilitatea dinților și, în cazuri avansate, la pierderea lor.

Controalele regulate la medicul stomatolog joacă un rol esențial în prevenție și în depistarea din timp a primelor semne ale bolii. La Cris Smile Studio, tratăm parodontoza cu cele mai avansate tehnologii, oferind soluții eficiente pentru fiecare etapă a bolii.

Ce simptome are paradontoza?

Este important să recunoaștem primele semne ale parodontozei pentru a preveni agravarea bolii:

  ✅Gingii roșii și inflamate

  ✅Mobilitate a dinților

  ✅Sângerări în timpul periajului

  ✅Retracția gingivală

  ✅Respirație urât mirositoare (halitoză)

  ✅Gust neplăcut persistent 

Dacă vă confruntaţi cu unul dintre aceste simptome, vă recomandăm un consult stomatologic la Cris Smile Studio. În cadrul acestuia, putem evalua sănătatea gingiilor și a dinților dumneavoastră, putem stabili dacă este vorba despre o formă de parodontită și, cel mai important, putem crea un plan personalizat de tratament care să stopeze evoluția bolii și să vă redea confortul și încrederea în zâmbetul dumneavoastră.

Evoluţia paradontozei

Parodontoza are trei stadii de evoluție: 

Gingivita

Acesta este cel mai timpuriu stadiu al bolii. Începe cu gingii roșii, umflate, care pot sângera atunci când periați sau folosiți aţa dentară. În acest stadiu, nu există pierderi osoase. Gingivita este total reversibilă cu un tratament adecvat

Parodontita superficială

Bacteriile încep să erodeze structurile de susținere ale dinților: gingiile, ligamentele parodontale și osul maxilar. Este posibil să observați respirația urât mirositoare și puroi (infecție) în jurul liniei gingiilor. Unii pacienţi se confruntă cu durere în acest stadiu. 

Parodontita avansată

Pe măsură ce boala parodontală se agravează, pierderea osoasă continuă. Acest lucru vă poate face ca dinții să devină slăbiți și, în cele din urmă, să cadă. 

Cum putem trata paradontoza la Cris Smile Studio?

Tratamentul pentru parodontoză variază în funcție de stadiul bolii:

În stadiul de gingivită, cel mai eficient tratament este o igienizare completă a cavităţii bucale ce include detartraj și periaj profesional, pentru a preveni progresul bolii.

În cazul parodontitei superficiale și profunde tratamentul devine mai complex, incluzând chiuretaj subgingival, analize microbiologice și în cazuri avansate, chirurgie regenerativă.

La Cris Smile Studio, folosim tehnologii de ultimă generație pentru a asigura cele mai bune rezultate în tratamentul parodontozei.

Iată câteva dintre tehnologiile utilizate în clinica noastră:

Tratamentul cu laser pentru parodontoză este minim invaziv și oferă rezultate excelente. Printre cele mai importante beneficii se numără reducerea sângerării și inflamației gingivale, precum și o vindecare mai rapidă a țesuturilor afectate. De asemenea, metodele moderne de tratament permit o precizie crescută și un confort sporit pentru pacient, reducând disconfortul resimțit în timpul intervenției. În plus, tratamentele avansate contribuie la sterilizarea pungilor parodontale, prevenind astfel reapariția infecțiilor și oprind progresul bolii. 

Ozonoterapia implică utilizarea ozonului pentru dezinfectarea și tratarea țesuturilor afectate. Este ideală pentru prevenirea și combaterea infecțiilor, având un rol esențial în recuperarea rapidă și sigură a pacientului.

Tratamentul chirurgical este recomandat în cazurile avansate, pentru a restabili sănătatea gingiilor și a țesuturilor parodontale. Intervențiile includ:

Gingivectomia și gingivoplastia – Reconturarea gingiilor pentru un aspect sănătos

Chiuretajul parodontal – Curățarea profundă a pungilor parodontale pentru a îndepărta infecțiile. 

Putem preveni paradontoza?

Da, în majoritatea cazurilor, puteți preveni bolile gingiilor cu o igienă orală consecventă și adecvată.

Unii oameni sunt mai predispuși la boli ale gingiilor din cauza geneticii sau a altor afecțiuni de sănătate. În aceste cazuri, poate fi necesar să efectuați ședințe de igienizare profesională mai frecvente. 

Pentru a reduce riscul de paradontoză vă oferim câteva recomandări:

✅Spălaţi-vă pe dinți de cel puţin două ori pe zi

✅Folosiți zilnic aţa dentară

✅Utilizaţi o apă de gură antibacteriană

✅Evitați fumatul și alte consumuri de tutun

✅Efectuaţi vizite periodice la stomatolog pentru igienizări complete și evaluări stomatologice de rutină

Semnele unor probleme dentare nu trebuie ignorate, chiar dacă apar în faze incipiente. Chiar și simptomele dentare ușoare pot indica afecțiuni serioase, așa că este important să nu le ignoraţi.

La Cris Smile Studio, punem un accent deosebit pe prevenție, pentru că știm că sănătatea dentară începe cu grijă constantă și atenție la primele semne.

Echipa noastră de medici specialişti este gata să ofere tratamente personalizate, adaptate nevoilor dumneavoastră, pentru a vă menține zâmbetul natural şi o sănătate optimă a dinţilor. 

Dacă aveți probleme dentare sau doriți să vă îmbunătățiți sănătatea orală, vă invităm să programați o vizită la Cris Smile Studio, în cele două locații din București, Sectorul 5:

Str. Malcoci, nr. 2,Bloc 36, Sc. B, Parter

Str. Năsăud 68A (Centru de pedodonție și chirurgie dentară)